On Examinations – CHSE Odisha +2 2nd Year – Answers

On Examinations

Winston Leonard Spencer Churchill

Answers for all the questions from the lesson ‘On Examinations’ included in the CHSE +2 book ‘Invitation to English – 1’.

Think it out – 1

1. Does the writer like examinations? Quote the line in support of your answer?
Answer – The author loathed examinations. The first few lines express his dislike for examinations quite vividly. Particularly, the sentence “These examinations were a great trial to me.” expresses the way he dreaded examinations.

2. Mention the subjects that were dearest to the examiners.
Answer – Latin and Mathematics were the two subjects dearest to the examiners.

3. Which subjects did the writer like the most?
Answer – The author loved History, Poetry, and Writing Essays.

4. What reason does the writer give for his not doing well in the examinations?
Answer – In a lighter vein, the author says that the examiners hadn uncanny ability to set questions from the topics the author was not good at and ignore those sections in which the author was good at. This contributed to his poor show in the examinations.

5. What did the writer write in the answer book for the Latin paper?
Answer – The writer wrote nothing, except the question number 1 with two brackets ( ).

6. What was the sad spectacle for him?
Answer – The author could write nothing in the answer script. He sat through the two hours gazing at his blank answer paper that had a few dots and some smudges. This was the sad spectacle for him.

7. What was the writer‘s position in the merit list for admission?
Answer – The writer’s position was right at the bottom of the list.

8. Whom does he give the credit of his success in the Entrance Examination? Why?
Answer – He did poorly in the entrance examinations, but the Principal Dr. Welldon chose to ignore his abysmal performance and gave him a seat. So, he gave the Principal the credit for his entry to Harrow.

9. What does he mean by – ‘I gained no more advantage from the alphabet than from the wider sphere of letters’?
Answer – The author’s name started with ‘S’. Because the names were listed in alphabetical order, his name got pushed to the third osition from the bottom. The letter ‘S’ comes lower in the English alphabet, and this put the authour in a disadvantage.

10. How did he become the last boy in the class?
Answer – He was third from the bottom. The two boys succeeding him left the school for their own reasons, leaving the author at the bottom of the pile.

11. What is the custom of calling the roll at Harrow?
Answer – In Harrow, the boys have to walk past the Master of the school in the school yard, and answer their names one by one.

12. What is the custom of calling the roll at Eton?
Answer – In Eton, the boys stand in clusters, and have to answer the call by lifting their hats.

13 . ‘Why, he‘s last of all!’ – why did people say so?
Answer – The author’s father, Lord Randolph Churchill was a wellknown public figure of great repute. The visitors expected the author, being the son of such an illustruous man, to be ahead of others. This is why, they were bemused to see him at the end of the line.

Think it out – 2

1. What kind of students were taught Latin and Greek at Harrow?
Answer – The most meritorious students were taught Latin and Greek at Harrow.

2. Which students were taught only English?
Answer – Those who were academically the dullest, considered the stupidest, were taught English.

3. How does the writer rate English as a subject and Mr. Somervell as a teacher?
Answer – The author held Mr. Somervell in high regard as an English teacher. His pedagogy was unique and very thorough and interesting for those who studied English under him.

4. What part of the English grammar did he learn from Mr. Somervell?
Answer – Mr. Somervell laid great emphasis on the nature and use of ‘clauses’ while teaching grammar.

5. How did he score over the clever schoolfellows in after years?
Answer – English proficiency gave the author an edge over others. He used his knowledge of English to counter the feeling of being a laggard in Latin and Greek. He could reassert himself among his friends using his skill.

6. Why was he biased in favour of boys learning English language?
Answer – The author knew English skill was the key to upward mobility in life. It made it easy to earn a living, and get past others in profession.

Think it out – 3

1. How did the boys enjoy their time at the swimming bath?
Answer – The author had a fair share of fun and frolic in the swimming pool. He was naughty and very playful with his friends. He munched buns in between, thoroughly relished the experience.

2. What kind of pranks did they enjoy at the bath?
Answer – At times, the author used to get behind his naked friends and push them into the pool.

3. What did the writer do to the boy standing in a meditative posture?
Answer – On one occasion, he pushed a boy, standing apparently lost in some thought, in. The author clutched his towel which effectively made the boy naked.

4. What was the reaction of the boy?
Answer – The boy was furious at the author, and took his revenge by pushing him to the deepest part of the pool.

5. What did the writer learn about Amery from the crowd of younger boys?
Answer – After the raucous scene, some boys told the author that his victim was Amery, a boy in sixth form. He was the Head of the House, besides being good in football and in Gym. In a nutshell, Amery was a boy of much clout.

6. How did the writer apologise for his misconduct?
Answer – The author walked up to Amery besieged with fear, and softly said he was sorry. The author also told him that he had thought Amery belonged to the Fourth Form.

7. Did he apologise out of fear or guilt or both?
Answer – Mostly out of fear.

8. Did the matter end happily for the writer?
Answer – The matter ended in a jolly note when the author engaged in some jocular talk, saying that Amery’s small frame had made him think he belonged to a junior class. He also told that his own father, an eminent public figure, had a small frame too.

Think it out – 4

1. “three years’ difference in age is not so important as it is at school” – How does the writer prove it?
Answer – In the school, the author felt both nervous and frightened for having played a prank on Amery, who was three years senior to him in Harrow. In his later life, he rubbed shoulders with Amery in the British cabinet, thus proving that age does not matter as much in grown up days.

2. How did the writer fare at school?
Answer – The author quickly outgrew his academic mediocrity, and excelled in English, drawing effusive praise from the Headmaster. He also qualified in the tough army entrance test, outclassing quite a few senior boys. So, weakness in Latin and Greek were left easily behind and the author became a top performer.

3. How did he win a prize at school?
Answer – In an open intra-school competition, the author flawlessly recited before the Headmaster all the 1200 lines of Macaulay’s ‘Lays’ of Rome’. This outstanding performance won him a prize.

4. What was the writer‘s noteworthy achievements at school?
Answer – Besides the success in English recitation and in Army entrance, the author, in one Geography examination, drew an immaculate map of New Zealand. This impressed the teacher greatly, who gave high marks to the author.

5. How did the writer prepare himself for the preliminary examination for the Army?
Answer – It was known that the aspirants will be asked to draw the map of a country. It was a tough call, as the world has so many countries with their very different maps. The author went for a lottery. He put all the countries in his hat, and drew out one. It was New Zealand. Coincidentally, this as the country whose map drawing came in the question paper. The author drew a nice map and got top marks.

6. Why does he call his success an en ‘plein?
Answer – It was a gamble that paid off. Out of nearly 150 countries in the Atlas, to be lucky to get the correct choice is nearly impossible. So, it was an en’plein – a gamble.

Click here for answers for other lessons in the CHSE +2 2nd year syllabus.

Share:
Do you plan to write Civil Service, or Management entrance examinations? Do you want to be an outstanding lawyer or a journalist, or an author? If so, you need impeccable English writing skills. We will build your skills step by step. Follow our blog daily. For more help, write to us through our mail id broadbase.knowledge@gmail.com
Subscribe
Notify of
guest
16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Arpita priyadarshini sahoo
Arpita priyadarshini sahoo
2 years ago

This is very useful. Can you please upload rest English chapter ‘s comprehensive question answers of odisha +2 2nd year…

admin
admin
2 years ago

Please name the lessons you have in mind. I will try to write them, if not already done.

Arpita priyadarshini sahoo
Arpita priyadarshini sahoo
2 years ago

“The portrait of a Lady” and “Magic of Teamwork”.

Arpita priyadarshini sahoo
Arpita priyadarshini sahoo
2 years ago

Poem : “Television” and “The Ballad of Father Gilligan”.

admin
admin
2 years ago

I posted A Portrait of a Lady (Part). Will complete this and other lessons soon.

Arpita priyadarshini sahoo
Arpita priyadarshini sahoo
2 years ago

Thanks…

Arpita priyadarshini sahoo
Arpita priyadarshini sahoo
2 years ago

I express my gratitude for your help…

Arpita priyadarshini sahoo
Arpita priyadarshini sahoo
2 years ago

Are these answers enough for council ??
Please give me some advices how to take down all comprehensive question answers for better result.
Can I post my doubts on extra questions of these lessons in this curriculum ??

admin
admin
2 years ago

I am not a English teacher, nor I have any formal English language qualification. These answers, in my view, are comprehensive, and should fetch you good marks. It will be better if you show these answers to your English teacher and seek their opinion. Yes. these answers don’t have the ‘key’ words. I don’t believe in ‘key’ words concept, so I use my own words. Your English teacher’s opinion is final for you.
You can freely ask me any doubts you have.

Arpita priyadarshini sahoo
Arpita priyadarshini sahoo
2 years ago

Can you please upload some points and description on essay “Students and Social Services”.
I have no idea about this essay. So I can’t know how to write this in my own words. Can you please help me in this .. ??

admin
admin
2 years ago

Wait till 9pm on 20th May.

admin
admin
2 years ago

Students and Social Service
Students, junior or senior, pass through the most formative periods in their lives when they are in schools and colleges. Their body grows, mind mature, and most importantly their soul takes its shape. In this age, the young mind is impressionable, and very receptive to ideas, both good, or bad. The teachers’ ways, the parents’ influence, and the interaction with friends and society bolster their conscience and set their mind’s compass in the desired direction. So, it is essential that for a society to produce worthy citizens, the teachers, parents and the community work in unison to imbibe wholesome values in the young minds.
Social work can be a very effective tool to inculcate values like empathy, fellow feeling, and selflessness. When done routinely, it promotes altruistic emotions in a young student’s mind. Besides this, it develops leadership qualities and team spirit in a student. In a nutshell, the student grows up to be a responsible, selfless, and caring individual. Such citizens enrich our public life.
There is no fixed nature of social service that one need to do. It can take myriad forms like cleaning the community pond, collecting donations for flood victims, planting trees, teaching slum children, setting up a library for village adults, and many more. What is important is that the attitude should be benign, and the commitment must be strong. If these two are there, the service one renders can be deeply satisfying. It rekindles the conscience, and takes the social worker nearer to God.
All great sons and daughters of Mother India started their public lives with social service. Mahatma Gandhi, Sarojini Naidu, Swami Vivekananda, Ishwar Chandra Vidyasagar, Utkalamani Gopabandhu, Acharya Haihara Dash – they all took to social service with gusto. They learnt their life’s lessons from social service.
For the modern-day student addicted to tik-tok, and Facebook, social service can be the best curative pastime. It will expose the student to outdoors, the realities of everyday life, and the hardships of the poor. Such exposure will make them fitter in both mind and body. It would be a good idea to make social service a mandatory project work for all students – from schools to universities.
———————————-ENS—————-

Arpita priyadarshini sahoo
Arpita priyadarshini sahoo
2 years ago

Can you please identify any points on this essay……

admin
admin
2 years ago

You identify and send it to me. I will modify it if needed.

SIPUN KUMAR SAHU
SIPUN KUMAR SAHU
2 years ago

Can you tell me what is the most important question for council exam all chapter

Rinshu Yadav
2 months ago

This is very beneficial and supportive.

16
0
Would love your thoughts, please comment.x