BA English – Lifestyle English

Comprehension check ….

Q1. What is the difference between English of yesterday and English of today?

Answer: The British were the foremost colonial powers in the nineteenth century onwards. To project their imperial power, and to effectively administer the vast swathes of land under their control, they used English as an effective tool.  Everything related to royal authority ha t be done necessarily in English.  However, in today’s globalized world, there is no colonial rule, but trade and commerce practices have become more and more standardized. To communicate with a person in a far-off land, we instinctively resort to English, because we assume the person in the other end is well-versed in it. So, English is not the language of the British alone, but of the whole world, be it a Japanese small exporter, an Indian nurse, or  Turkish bartender.

Q2. How is globalization linked to communication?

Answer: To communicate with a person in a far-off land, we instinctively resort to English, because we assume the person in the other end is well-versed in it. So, English is not the language of the British alone, but of the whole world, be it a Japanese small exporter, an Indian nurse, a Russian pilot or a Turkish bartender. As goods and services crisscross the world in astounding speed and volume bolstering the foundation of a globalized world, English is being used with much higher frequency.

Q3. Why is communicative English not the same as communicative competence in English?

Answer: Communicative English has a restricted role. It helps the businesses, factories, bankers, airline crew communicate with people of different culture and different mother tongues. So, the language used appears to be bland, bereft of flourish, and very need-based. Communicative competence is a much broader trait. When a leader addresses his people, a commander addresses his troops, or a preacher gives sermons, each of their word re weighed, and analyzed before being uttered. That’s why Nehru’s Tryst with Destiny speech stirs us even today. History is replete with powerful speakers who have shaped mankind’s destiny through their well-crafted speeches—speeches of high communicative competence.

Q4. What is the other name … 

Ans: It’s ‘survival English’.

Q5. What is that convinced the writer that English must shift from the literary role?

Answer: In modern day world, English is used both in written and spoken form to keep the world trade and commerce moving in astounding speed and efficiency.  English is also used in politics, science and diplomacy. With such wide all-encompassing reach, English can not remain the preserve of the elite who study it at leisure for enjoyment.

Q6. What does the world of pop ……………….. of English?

Answer: The world of ‘pop’ unquestionably brought English to the masses many of which couldn’t attend schools.  But, English learnt through such a channel is shallow, sterile and at times, vulgar.

Q7. How is literature to be used to sweeten communication?

Answer: Literature has so many tools and devices that add intrigue and glamour to it. The many Figures of Speech, Pharses, Idioms, Metaphors  help to sweeten the language.

Q8. What are the six ways in which language works?

Answer: Language is the carrier of facts, thoughts, and feelings between an individual and another. The second party can be a crowd or a multitude too. Language helps to soften or harden the message. It also makes the facts and thoughts exact and accurate. It can inspire, caution, and even warn people of a certain course of action. Diplomacy that tackles intractable issues and brings them towards resolution uses language as its most efficient tool.

Q9. What function shows language in its truly artistic character?

Answer: Language plays a pivotal role in conveying emotions. For scenes such as romance, cruelty, gallantry, mourning etc. clever use of language is crucial.

Q10.  Give one example ……………………..art and commerce.

Answer: Ken Ademan’s venture “Movers and Shakespeare” is a case of fusion of Art and Commerce.

Q11. What is the wrong with plain style alone?

Answer: The ‘plain style’ makes the language look bland and mechanical.  It also robs the expression of nuances and deep feelings.

Q12. How is the concern with style ………………… psychology?

Answer:  (Leave it.)

Share:

Leave a Comment