The Bicycle by Dash Benhur – B.A. Alternative English

In our B.A. Literature English Material, we aim to provide quality comprehensive answers that students will find useful for exams. We cover the iconic Das Benhur piece in our first post.

The Bicycle by Dash Benhur

  1. What was the theme of Sudhir Babu’s poems for the last two years?
    Ans: Sudhir Babu had a bicycle that had nearly outlived its designed life, but his long association with it had led to the cycle carving a place for itself in his heart. So, he wrote many poems centered around this cycle
  2. Why was Tana annoyed with his grandfather’s poetry?
    Ans: For the young boisterous Tana, his grandfather’s infatuation with a cycle that had almost become a ramshackle piece was somewhat annoying. He was irked because the unattractive, old cycle got so much adoration from his grandfather.
  3. How was Tana’s bicycle different from that of Sudhir Babu’s bicycle?
    Ans: Tana’s cycle was new and shining. It was red in colour and had shock absorbers fitted to it. It had a new-age look.
  4. What was Sudhir Babu’s profession?
    Ans: Sudhir babu taught English in a nearby college.
  5. Why was Tana annoyed with his grandfather’s poetry?
    Ans: Tana, the restless youngster could never understand the emotional bonding between the old decrepit cycle and his grandfather who owned it. He didn’t quite approve of the way his grandfather lavished praise on the cycle that deserved to be scrapped. This annoyed him.
  6. What kind of a bicycle did Sudhir Babu have? By what name did he address his bicycle?
    Ans: Sudhir Babu’s cycle was an old vintage type that had been bought decades ago. Years of use and disuse had robbed it of all its charm. However, it had a dynamo fitted to its back wheel that emitted a strong beam of light when the cycle ran. In this regard, it stood apart from other cycles. Suresh Bab had named it Veersen”.
  7. What other incidents does Sudhir Babu recall where Veersen had emerged as the real hero?
    Ans: On one occasion, Sudhir Babu had gone on a picnic with his friends. On the way back, it got dark, and the cycle-borne picnickers found it hard to find the road. Sudhir Babu’s cycle came to the front and dazzled like a petromax throwing a bright beam of light on the road. It carried the day.
  8. How did Sudhir Babu breathe a new lease of life into his old bicycle?
    Ans: Sudhir Babu gave the ageing cycle to a repairer for seven days with instructions to give it a complete make-over. The repairer did a thorough job, and gave Veersen a nice smart look.
  9. Why was Veersen consigned to a lonely position on the front verandah? Why did Sudhir Babu’s family bar him from riding the bicycle?
    Ans: On one unfortunate occasion, Sudhir Babu while riding his old, trusty Veersen met with an accident. He hit a roadside pole head along. The resulting injury made Sudhir Babu spend a few days in hospital. From then on, His family members forbade him from riding Veersen again. The cycle was left to stand alone in the verandah and fell into disuse. Its charm fed off rather fast.
  10. How did the bicycle come to the rescue of Sudhir Babu and his friends when they found themselves stranded in a forest?
    Ans: It had got dark and the small group of picnickers found it very hard to negotiate their path in the terrain. Sudhir Babu’s Veersen had a dynamo and a headlight. It was made to lead the other cyclists with its bright beam of light.
ALSO READ  The Last Leaf by O. Henry - BA English - Comprehension

For all BA Alternative English Study Material, click here.

For all our BA English Study Material, click here.

Share:
Do you plan to write Civil Service, or Management entrance examinations? Do you want to be an outstanding lawyer or a journalist, or an author? If so, you need impeccable English writing skills. We will build your skills step by step. Follow our blog daily. For more help, write to us through our mail id broadbase.knowledge@gmail.com
Subscribe
Notify of
guest
34 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Armaan
Armaan
1 year ago

Thanks

Sangita
Sangita
8 months ago

How does Nicolson explain the idea of liberal education general knowledge and the notion of literary men ? From the chapter An Educated Person
Long question

Last edited 8 months ago by Sangita
Sangita
Sangita
8 months ago

What means and methods do you think one has to adopt in order to be truly educated ?Long question from the chapter an educated person

Sangita
Sangita
8 months ago

What is education according to harold nicolson ? 40-50 words
From An educated person

Last edited 8 months ago by Sangita
Sangita
Sangita
8 months ago

What do you mean by an evolved person ? 40-50 words .from an educated person

Sangita
Sangita
7 months ago

What according to you is the difference between quantity and quality?Give examples .An educated person .comprehension question

Sangita
Sangita
7 months ago

What role does humanities as a discipline serve society ? An educated person.comprehension question.

Sangita
Sangita
7 months ago

How can common sense be counted as education ?An educated person . comprehension question.

Sangita
Sangita
7 months ago

Was Indian traditional education more effective than the present one?An educated person . comprehension question.

Janvi
Janvi
4 months ago

Could you please upload the solutions of ‘Right to equal distribution’ by M.K.Gandhi

Janvi
Janvi
4 months ago
Reply to  Admin

It’s one of the chapters taught to BSc students in consideration with subject AECC(english)

Janvi
Janvi
4 months ago
Reply to  Admin

Okayy , please upload hastily I need urgent solutions…

Screenshot_2022-07-24-13-40-54-849.jpeg
Janvi
Janvi
4 months ago
Reply to  Janvi

These are the rest questions
The chapter is ‘The way to Equal Distribution ‘
By MK Gandhi
Course -AECC for undergraduate students

Screenshot_2022-07-24-13-41-14-399.jpeg
Janvi
Janvi
4 months ago
Reply to  Janvi

@admin kindly upload the solutions!😫

Last edited 4 months ago by Janvi
Janvi
Janvi
4 months ago
Reply to  Admin

Please upload the solutions

Screenshot_2022-07-24-13-40-54-849.jpeg
Janvi
Janvi
4 months ago
Reply to  Admin

Please upload the solutions of The way to Equal Distribution

Screenshot_2022-07-24-15-12-09-121.jpeg
Janvi
Janvi
4 months ago
Reply to  Admin

Please upload the solutions…

Janvi
Janvi
4 months ago
Reply to  Admin

Hey there please reply 😭

Janvi
Janvi
4 months ago
Reply to  Admin

Sorry Sir , I didn’t see any notification therefore jumped in to complain without checking.. My bad 🤦🏻‍♀️

Thanks a ton for those answers.
Your vocabulary knowledge is top-notch!
Get well soon ☺️

Janvi
Janvi
4 months ago

Please upload solutions of right to equal distribution’ by Mk Gandhi

Bibhu Prasad Nath
Bibhu Prasad Nath
2 months ago

Thanks a lot sir

Bibhu Prasad Nath
Bibhu Prasad Nath
2 months ago

Your answers are like a life giving medicine for exam.

Krishna das
1 month ago

The bicycle

34
0
Would love your thoughts, please comment.x