Odisha State Board CHSE Alt. English .. In the Goat Paths by James Stephens

The Goat Paths – Poem by James Stephens

The crooked paths go every way
Upon the hill – they wind about
Through the heather in and out
Of the quiet sunniness.
And there the goats, day after day,
Stray in sunny quietness,
Cropping here and cropping there,
As they pause and turn and pass,
Now a bit of heather spray,
Now a mouthful of the grass.

In the deeper sunniness,
In the place where nothing stirs,
Quietly in quietness,
In the quiet of the furze,
For a time they come and lie
Staring on the roving sky.

If you approach they run away,
They leap and stare, away they bound,
With a sudden angry sound,
To the sunny quietude;
Crouching down where nothing stirs
In the silence of the furze,
Couching down again to brood
In the sunny solitude.

If I were as wise as they
I would stray apart and brood,
I would beat a hidden way
Through the quiet heather spray
To a sunny solitude;
And should you come I’d run away,
I would make an angry sound,
I would stare and turn and bound
To the deeper quietude,
To the place where nothing stirs
In the silence of the furze.

In that airy quietness
I would think as long as they;
Through the quiet sunniness
I would stray away to brood
By a hidden beaten way
In a sunny solitude.

I would think until I found
Something I can never find,
Something lying on the ground,
In the bottom of my mind.

James Stephens

——————————————.——————-

Questions for discussion…

Q1. Where are the straying goats found?  Ans: The goats are found in the upper reaches of hills, where the heather bushes grow abundantly.

Q2. Why do the goats go ….. …… grass field? Ans: The goats have no one to fear there—no humans, no predators. It’s a quiet and safe place to graze.

Q3. Are these goats …………………. of their kind? Ans:  They are not different from other goats of similar species.

Q4. How many times ……….. what effect? Ans: The word ‘quiet’ has been used in its other forms in a total of eight times. The author has used it so often to highlight the tranquility of the hills where the goats graze.

Q5. How does the poet relate “quietly in quietness” …………divide it? Ans: The word ‘quietly’ refers to the way the silent way the goats move around the furze bushes. These bushes don’t make any sound. The word ‘quietness’ refers to the way the furze bushes stand. Just as the roving sky makes no sound even if clouds keep moving over it, the goats move and the furze bushes stand making no sound at all. The poem can be split into two parts, from line 25 till the end making the second part.

Q6. How would you react if ……………………..reflections? Ans:  I will agree with the classification.

Q7. What do you notice ………………………… God’s creations?  Ans: A sense of oneness with God’s creations.

Q8. What does the poet say …………………is disturbed?  Ans:  He would stray apart and brood, beat a hidden way through the quiet heather spray.

Q9. Why does the poet …………..wise?  Ans:  The goats know the skill of evading a predator by straying into patches to make them invisible.

Q10. The words, “If I were ……………………… wish?  Ans:  The poet assumes the goats are wise. He wants to be as wise as they are.

Q11. I would think until …………………… in these lines?  Ans:  Obviously, the poet has a deeply contemplative mind. He loves solitude, and likes to be left alone so that he can delve deep into his self to re-discover himself, and his relation with God.

Q12. Can you write ………… stanza?  Ans: I will think intensely to discover something that I have not known so far. I will lie on the ground, and think with no one to interrupt me.

Q13.  Point out some …………………….poem.  Ans:  a. The winding ways through the heather bushes, b. In the quiet of the furze  c. staring on the roving sky d. in the sunny solitude  e. hidden beaten way

————————————To be contd—————–

 

Share:
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anju Rani
Anju Rani
1 year ago

What is the theme of this poem “The Goat Paths”?

admin
admin
1 year ago
Reply to  Anju Rani

Give me the wrd limit, please.

Ifteshan firdoush
Ifteshan firdoush
4 months ago
Reply to  admin

Within 30-40 words

Ifteshan firdoush
Ifteshan firdoush
4 months ago

Plz upload ” of a questionable convict”

5
0
Would love your thoughts, please comment.x