Odisha State Board Alt.English -Dog’s Death by John Dyke

Dog’s Death by John Updike

Questions for discussion ..

Q1. Why does the poem begin ..   “The big question….”   Ans:  The dog was treated with great love and compassion by the owners.Through her shy, stoic and wise manners, she had carved a special place for herself in the hearts of its owners. They treated her with the same dignity as deserved by a human being. This is the reason, why the dog was addressed as ‘She’. Addressing her as ‘The dog’ at the start of the poem would have robbed of her of the respect and recognition she deserved.

Q2. How did the dog …. appreciation?  Ans: The dog seldom complained about her pain and distress. She didn’t bother anyone with her imperious barks, didn’t bite anyone out of anger, nor did she mess up the house despite her diarrhoea. She bore her death with rare forbearance. This is how she managed to endear herself to others.

Q3. What could ….. mean?   Ans: The dog had suffered grievous internal injuries. The pain must be excruciating for her. Yet, she managed to conceal her discomfort with remarkable ease. Clearly, she didn’t want to inconvenience her owners with ceaseless howls. This is the meaning of ‘shy malaise’. 

Q4. What does the poet want…………………………lie down forever? Ans: The dog’s liver had been seriously damaged, but her owners were unaware of it. They tickled her playfully, but she was unable to bear t. Internal hemorrhage led to blood piling up under her skin. She was, obviously, on the verge of death.

Q5. How does the ….. dog? Ans: The dog was waging a futile battle against a very serious injury that had ripped her liver. She was drained, and devoid of any strength to behave normally. Yet, she remained still and composed. As a last gasp of her affection and gratitude, she lightly bit her keeper’s fingers. The end came soon after, before the car reached the hospital.

Q6. What does ……. suggest? Ans: Her ‘frame’ suggests her body.

Q7.  Why did the dog ………………………. Sunday night? Ans: The dog was remarkably well-mannered. She tried her utmost not to create a nuisance in her host’s home. She suffered from diarrhoea. She didn’t try to make a mess in the house, by sleeping on an old newspaper. 

Q8. In stanza 4 ……………………… whom? Ans: She was being taken to the hospital by her keepers. The husband and wife duo poured their affection on her to see that she was nursed back to health. But, her injury was to severe for cure. The dog was ‘surrounded’ by her hosts.

Q9.  Comment on the speaker’s voice ……. Ans: The speaker is overwhelmed with sympathy and grief for the dog that had no recourse to relief, because the injury was fatal. Luckily for her, she got a very kindly host family, whose care and compassion allowed her death with dignity.

Q10. Can you suggest …………………. poem? Ans:  1. A dying dog’s grace’   2. ‘A stoic canine’
—————————to be contd———————

Share:
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Annrose Gregory
Annrose Gregory
1 year ago

Where r the other answers?

admin
admin
1 year ago

Please wait for 4/5 days.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x