English Skill Building – 30 (Grammar)

Miscellaneous Grammar exercises to banish your hesitation to write…

Convert from Passive to Active.

1. Great danger is posed to civilians by unexploded land mines.

2. Due to the lurking danger of left-over landmines, refugees returning home have been advised by authorities in Kyiv to wait for security clearance before entering their flats.

3. President Macron was greeted with loud cheers by his boisterous supporters after the election victory.

4. The mood in the Macron camp was turned euphoric by the announcement of his victory.


Complete the sentences in your own way using your imagination.

Example .. I had to rush out of my study room ……………………

Possible answers ..

1. I had to rush out of my study room on seeing that my one-year little sister was crawlin towards the burning stove.

Or

2. I had to rush out of my study room when I heard a loud explosion outside.

Or

3. I had to rush out of my study room after a sudden shower fell on my cycle parked outside.

(You can write many more such answers. The only requirement is the added [art must fit into the part given in the question.)

Questions ….

1. The deer ran for its life on ………………

2. The gardener refused to work in the garden after …………

3. The prime minister’s visit abroad was canceled after …………….

4. The old truck with its massive load of military equipments trundled along the highway ………………………
5. With sweat dripping down from his face, the coal miner ………………..


Join the sentences to make a single sentence.

1. The baby got up from its sleep and began crying. The mother came running from the kitchen.

2. The beating of drums made deafening noise. The bride was wailing on the eve of her departure to her husband’s home. No one could hear her except her mother.

3. The factory ran to full capacity. It made ammunitions. The ongoing war brought cheers to its owner.

4. The husband was highly erudite and academically brilliant. His wife had studied only till high school. The gulf in their learning kevels didn’t cause any rift. It was rather strange.

5. Medicines do not always cure a disease. In some cases, medicines may worsen the condition of a patient. Doctors are aware of this fact.


ANSWERS….

Convert from Passive to Active.

1. Great danger is posed to civilians by unexploded land mines to civilians.

Ans .. Unexploded landmines pose great danger to civilians.

2. Due to the lurking danger of left-over landmines, refugees returning home have been advised by authorities in Kyiv to wait for security clearance before entering their flats.

Ans ..The authorities in Kyiv have advised the refugees returning home to wait for security clearance before entering their flats due to the lurking danger of unexploded land mines.

3. President Macron was greeted with loud cheers by his boisterous supporters after the election victory.

Ans .. His boisterous supporters greeted President Macron with loud cheers after the election victory.

4. The mood in the Macron camp was turned euphoric by the announcement of his victory.

Ans .. The announcement of President Macron’s victory turned the mood in his camp euphoric.


Complete the sentences in your own way.

Questions ….

1. The deer ran for its life on ………………

Ans .. The deer ran for its life on seeing a lion approaching it from behind a bush.

2. The gardener refused to work in the garden after …………

Ans .. The gardener refused to work in the garden after he spotted a poisonous snake for the second time.

3. The prime minister’s visit abroad was canceled after …………….

Ans .. The prime minister’s visit abroad was canceled after a serious bomb blast happened in the capital causing widespread panic.

4. The old truck with its massive load of military equipments trundled along the highway ………………………

Ans .. The old truck with its massive load of military equipments trundled along the highway reminding the people about the looming danger of a full scale war.

5. With sweat dripping down from his face, the coal miner ………………..

Ans .. With sweat dripping down from his face, the coal miner headed straight to the water cooler to quench his thirst.


Join the sentences

1. The baby got up from its sleep and began crying. The mother came running from the kitchen.

Ans .. The mother came running from the kitchen when the baby got up from its sleep and began crying.

2. The beating of drums made deafening noise. The bride was wailing on the eve of her departure to her husband’s home. No one could hear her except her mother.

Ans .. The loud drum beats drowned the wailing of the bride who was getting ready to leave for her husband’s home, but only her mother could hear it.

3. The factory ran to full capacity. It made ammunitions. The ongoing war brought cheers to its owner.

Ans.. The ongoing war brought cheers to the owner of the ammunitions factory that ran to full capacity.

4. The husband was highly erudite and academically brilliant. His wife had studied only till high school. The gulf in their learning kevels didn’t cause any rift. It was rather strange.

Ans. The gulf of learning between the highly erudite and intellectually brilliant husband and his wife who had studied only till high school level strangely caused no rift among them.

5. Medicines do not always cure a disease. In some cases, medicines may worsen the condition of a patient. Doctors are aware of this fact.

Ans .. Doctors are aware of the fact that medicines can worsen the condition of a patient instead of curing them.

—————

Share:
Do you plan to write Civil Service, or Management entrance examinations? Do you want to be an outstanding lawyer or a journalist, or an author? If so, you need impeccable English writing skills. We will build your skills step by step. Follow our blog daily. For more help, write to us through our mail id broadbase.knowledge@gmail.com
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x