English Skill Building – 12 (Converting Sentences)

Convert the following sentences as asked.

1. Mumbai police has banned New Year celebrations to curb the spread of Omicron. (Convert to Passive form. )

2. The Indian side piled up a staggering 500 runs in the first innings.

3. The doctor advised the slum-dwellers, “You can slow down the spread off the epidemic by taking vaccines voluntarily.” (Convert to Indirect form.)

4. I didn’t like to travel without a proper ticket. I knew it will make me liable for heavy fines. (Join the sentences starting with the second.)

5. The guests were evacuated from the banquet hall by the fire brigade after a small fire incident. (Convert to Active form.)

6. Dhoni’s appeal for a review was disallowed by the umpire. It led to a heated argument between the two. (Join the sentences starting with the second.)

7. Disobedience of a magistrate’s order is an offence under Section 188. You must bear this in mind. (Join the sentences starting with the second.)

8. Some of the army men had been surrounded by a large group of Pakistani soldiers. The army men were beleaguered. Additional troops were rushed to the border to rescue the army men. (Join the sentences starting with the last sentence.)

9. The whole wheat field was brightened by the blazing sun. (Convert to Active form.)

10. The dictator is firmly in power. No force can upstage him. (Join the sentences starting with the second.)

Answers:

1. Mumbai police has banned New Year celebrations to curb the spread of Omicron. (Convert to Passive form. )
Answer .. New Year celebrations have been banned by Mumbai Police to curb the spread of corona virus.

2. The Indian side piled up a staggering 500 runs in the first innings.
A staggering total of 500 runs was piled up by the Indian side in the first innings.

3. The doctor advised the slum-dwellers, “You can slow down the spread of the epidemic by taking vaccines voluntarily.” (Convert to Indirect form.)
Answer .. The doctor advised the slum dwellers hat they could slow down the spread of the epidemic by taking vaccines voluntarily.

4. I didn’t like to travel without a proper ticket. I knew it will make me liable for heavy fines. (Join the sentences starting with the second.)
Answer ..Knowing that traveling without a proper ticket makes one liable for fine, I didn’t like to travel without a proper ticket.

5. The guests were evacuated from the banquet hall by the fire brigade after a small fire incident. (Convert to Active form.)
Answer ..The fire brigade evacuated the guests from the banquet hall after a small fire incident.

6. Dhoni’s appeal for a review was disallowed by the umpire. It led to a heated argument between the two. (Join the sentences starting with the second.)
Answer .. A heated argument between the umpire and Dhoni ensued after the former (umpire) disallowed the latter’s (Dhoni’s) appeal for a review.

7. Disobedience of a magistrate’s order is an offence under Section 188. You must bear this in mind. (Join the sentences starting with the second.)
Answer . You must bear in mind the fact that disobedience of a magistrate’s order is an offence under Section 188.

8. Some of the army men had been surrounded by a large group of Pakistani soldiers. The army men were beleaguered. Additional troops were rushed to the border to rescue the army men. (Join the sentences starting with the last sentence.)
Answer .. Additional troops were rushed to rescue the beleaguered army men who had been surrounded by a large group of Pakistani soldiers.

9. The whole wheat field was brightened by the blazing sun. (Convert to Active form.)
Answer .. The blazing sun brightened the whole wheat field.

10. The dictator is firmly in power. No force can upstage him. (Join the sentences starting with the second.)
Answer .. No one can upstage the dictator as he is firmly in power.

——————–END——————-

 

Share:
Do you plan to write Civil Service, or Management entrance examinations? Do you want to be an outstanding lawyer or a journalist, or an author? If so, you need impeccable English writing skills. We will build your skills step by step. Follow our blog daily. For more help, write to us through our mail id broadbase.knowledge@gmail.com
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x